2020-04-14 12:18:54• hírek • Szatmár.ro

Online vásártért indítottak az Aranykapu Kulturális Egyesület kézművesei

Annak ellenére, hogy nincs lehetőség kézműves vásárok és más szabadtéri rendezvények szervezésére, az Aranykapu Kulturális Egyesület kézművesei ilyenkor sem pihennek, sőt, a némiképp lelassult időt igyekszenek hasznosan eltölteni, portékáikat pedig egy online vásártéren próbálják értékesíteni.

Azok a kézművesek, akik hivatásszerűen végzik munkájukat, és elsődleges megélhetési forrásuk a saját kezűleg készített holmik értékesítése, az aktuális járványhelyzet miatt sokkal nehezebben találkozhatnak azokkal a vásárlókkal, akik számára fontos, hogy helyi terméket vásároljanak étkezés, ruházkodás, vagy otthonaik díszítése céljából. Ez bizonyára megnehezíti a mindennapi pénzkeresetet, és ezáltal a megélhetést is. Erről a jelenségről beszélt szerkesztőségünknek Nezezon Enikő, az Aranykapu Kulturális Egyesület vezetője.
 

Elmondta, amint a járvány miatt leállt az iskolai oktatás, az Aranykapu Kulturális Egyesület programjai is abbamaradtak. Éppen, amikor egy március 15-ei készülődés következett volna a gyerekekkel a Fonóban. „Nem tudtuk volna vállalni a felelősséget, hiszen sok gyermek jár hozzánk, így már akkor láttuk, hogy mi is kénytelenek leszünk szünetet tartani” – fogalmazott. Elmondta azt is, az egyesület nem kísérelt meg online órákat szervezni, mivel a gyermekek nem rendelkeznek odahaza olyan alapanyagokkal és eszközökkel, amelyekkel úgy dolgozhatnának, mint év közben a Fonóban, viszont ettől függetlenül otthon is alkotnak, kézimunkáznak, ügyesen és önállóan, ami az oktatók számára nagyon szívmelengető.
 

Ugyanakkor sokan felteszik a kérdést, hogy mikor lesz újra Fonó, de sajnos erre egyelőre még nincs válasz – magyarázza Nezezon Enikő: „Sőt, a táborokkal sem tudjuk mi lesz ezen a nyáron, felkészültünk arra is, hogy nem tudjuk őket megszervezni. A háttérben ugyanakkor zajlanak a különböző pályázati előkészületek, illetve most kellene megszervezzük az immár 15. kézműves vásárunkat, viszont mivel erre most az elmúlt években gyakorolt módon nincs lehetőség, arra a következtetésre jutottunk, hogy létrehozunk egy online csoportot, ahol elérhetnek bennünket azok a vásárlók, akik rendszeresen látogattak minket”.
 

Így született meg tehát a kézművesek és a vásárlók közvetett találkozását segítő ötlet, amely néhány hete már működik a Facebookon.



„Néhány hete működik ez az online vásártér, egy Facebook-csoport formájában, ami pont ezt, a különböző szigorítások miatt létre jött űrt lenne hivatott betölteni” – magyarázta az egyesület vezetője.
 

„Az összes szabadtéri vásárunk és rendezvényünk most itt fog zajlani, illetve a tavaszi vásár máris elkezdődött. Ha bárki belép ebbe a csoportba, nem azt látja, hogy jelen pillanatban a tavaszi vásár eseménye zajlik, hanem inkább azt, hogy albumok vannak létrehozva, és a különböző albumokhoz különböző készítők tartoznak. Ezeket az albumokat végiglapozva olyan, mintha a nézelődő belépne egy kis boltocskába, és itt megtalálhatja az adott alkotó termékeit, egy kétnyelvű bemutatkozást és az elérhetőségét is” – magyarázta a csoport működését.
 

Rámutatott arra is, hogy ez nem egy nyilvános oldal, főként azok számára hozzáférhető, akik valóban vásárolni akarnak helyi termelőktől, helyi kézművesektől. Ugyanakkor idővel, ha azt tapasztalják, hogy van rá igény, lehet, hogy nyitni fognak a nem csak a helyi, de a térségben működő kézművesek felé is.
 

Kérdésünkre, hogy azok, akik érdeklődnek a helyi kézműves termékek iránt, hogyan juthatnak be ebbe a csoportba, Nezezon Enikő elmondta, a portékáikat itt bemutató termelők korábban sokakat már meghívtak, de akiket érdekel, a Facebookon rákereshetnek „Târg meșteșugăresc online "Aranykapu" kézműves online vásártér” csoportra, ami ugyan zárt, de nem titkosított. Tehát a csoport adminisztrátorainak jóváhagyásával bárki beléphet és máris lapozhat az albumok között.
 

„A csoportot úgy igyekeztünk kialakítani, hogy az mindenki számára átlátható legyen, ezért itt nincs lehetőség mindenféle bejegyzéseket közzétenni, ezzel felhígítva a tartalmat, csakis a termelők oszthatnak meg új bejegyzéseket, fényképeket a csoportban. Ugyanakkor a termékek eljuttatása a vásárlókhoz, a termelő szabad elhatározása alapján valósul meg, vannak olyanok, akiknek lehetőségében ál akár a házhozszállítás is, mások futárral küldik, de ez igazából kiderül, a vásárló és a termelő egyeztetése folyamán” – zárta a beszélgetést Nezezon Enikő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: